Kategoriarkiv: Entreprenörskap

Företagande, entreprenörskap

Blev utvald – satsar på mig själv

YES! Jag kom med i Jane Leadership 2014! Föreläsningar, workshops, matchmaking/mentorträff, nätverk,skräddarsydd utbildning på Hyper Island, studieresa till Amsterdam mm. Det här blir så pepp och fantastiskt kul! #janejkpg #GRLeadershop #janeledarshop2014

I kväll kom bud med blomma och kort om att jag blivit utvald att vara med i Jane Leadership 2014. Jag fastnade för att projektet säger sig ge både kreativt bränsle och praktiska kunskaper att bygga vidare på. Precis vad jag behöver!

Jag kommer också delta i MentorRing – ett koncept för kvinnor som uppfinner, ett tillfälle att fokusera mer på mina idéer, tillsammans med andra.

Framförallt så behöver jag just nu nätverk, träffa andra. När jag idag inte har så stora projekt, som är över år, utan har korta uppdrag, korta insatser, så blir det här två ”projekten” ett sätt att finnas med i ett större sammanhang. Något jag ibland saknar.

#blogg100

Arbetsro

I går läsro, idag arbetsro. Saknas taklampor i lägenheten med det finns gott om ljusstakar och vackra kandelabrar som sprider ett helt annat ljus och samtidigt lugnande.

Idag har jag arbetet med föreläsningar och workshop i LinkedIn. Letat goda exempel på företagssidor på LinkedIn från svenska mindre och medelstora företag och som inte är inom rekryteringsbranschen. Misslyckades med den spaningen så det blir att fortsätta leta.

I morgon har jag årets första kundmöte och då blir det via Skype istället för att ta det per telefon.

Känns som 2014 börjar riktigt bra!

Produktfotografering

fotograf Tommy HvitfeltHar haft produktfotografering idag ute hos Tommy Hvitfeldt. Att det är Kristi Himmelsfärdsdag spelar inte så stor roll för oss som är företagare. Alla dagar kan vara jobbdagar när man är egen.

Konsten var att få produkterna att synas på ett bra sätt. Det krävdes lite finess för att stötta produkterna så de fick rätt lutning. Sen var det dags att sätta ljuset, vi jobbade mycket med skärmar för att få bort blänk och konstiga skuggor. Två timmar tog själva fotograferingen, smidigt i en studio när allt man behöver finns inom räckhåll.

Jag hade förberett en hel del innan vi träffades men nästa gång kommer jag vara ännu mer förberedd, bland annat med en checklista för att pricka av att alla bilder som tänkt verkligen blir tagna. Nu missade jag ingen idag, men jag insåg att det är lätt gjort. Man lär så länge man lever.

7 av #blogg365

Älskar entreprenörer

Träffar många underbara, drivande och engagerande människor i mitt jobb. Och jag älskar det!

Företagare som en gång haft en ide och som målmedvetet driver igenom den med affärsplaner, marknadsplaner, strategidokument, ekonomiska prognoser etc . allt enligt skolboken beundrar jag.

Men det finns en grupp företagare som på något sätt bara blir företagare. Jag syftar inte på de som blivit företagare på grund av att tidigare generationer varit företagare och de blivit företagare på grund av generationsväxlingar. De är oftast fantastiska. Nej, jag tänker på en grupp företagare som börjar med en verksamhet, oftast för att de är duktiga på något. Inte nödvändigast bäst men de gillar det de gör. De vill göra bra affärer, som alla ska tjäna på. De själva ska kunna leva på sitt företag och och målet är att kunderna ska vara nöjda. Vinn-vinn-situation.

De samarbetar med andra företagare och delar med sig av erfarenheter och sitt nätverk. Entreprenörer som har modet att anställa folk för att verksamheten ska kunna växa och ser sina anställda som en viktig resurs. Vill att de anställda ska vara delaktiga i verksamheten, ta ansvar, och inte se sitt jobb som ett man stämplar in på och glömmer när man stämplar ut. Delar ut bonus till de anställda när företaget går bra för alla har bidragit till resultatet.

Utöver att bli duktiga på det de säljer har de ett driv som finns att lösa omöjliga saker, som hen oftast inte kan alls något om, eller kanske vara har ett hum om. En liten företagare har ingen personalavdelning, marknadsavdelning, utveckling, inköp, försäljning etc. Det är en och samma person som ska fixa allt. Med precis samma krav som de två procenten stora företag vi har i Sverige ska den företagaren klara av alla lagar och regler. De löser det. De glöder. Letar lösningar. Är öppna för nyheter, förbättringar och ser möjligheterna. Dessa entreprenörer älskar jag!

Entreprenör – Wikipedia

1 av #365

 

 

Anne-Lie Lokko

 

Mob 0708371323

Whiskyexpo 2013

Single malt, rökig, råg, vete, 18 år, japansk, hollänsk, svensk, amerikansk eller irländsk – på Whiskyexpos 10-års jubileum i Linköping fanns mer än vad jag en kväll har kapacitet till att testa.

Startade med en av mina favoriter, Auchentoshan, och provade Three Wood, en bra start som jag tänker komplettera förrådet hemma med.

Föreläsning Millstone

Patrick Van ZuidamMin största behållningen på mässan var föreläsningen med Patrick van Zuidam, Zuidam Distillers. Storyn om att ta över ett familjeföretag, vilja göra sin egen resa, visioner och mål och med knappa resurser hitta lösningar för att få fram en whisky som fått både utmärkelser i både brons, silver och guld. En av mina favoriter blev deras whisky på 100% råg, Whiskey Rye, vilket om jag minns rätt, är den enda råg whiskyn i världen som har 100% råg.

Patrick tyckte det var roligt att träffa svenskar, han erfarenhet är att vi är mer öppna för nya smaker, inte så bunda vid att hålla traditionen. Han sa att vi hade elva destillerier i Sverige, hade jag ingen aning om så det har jag googlat på…

Arrangemanget Whiskyexpo 2013

Whisky Expo 2013

Whiskyexpo 2013 är i Cupolen i Linköping, inte helt centralt men gångavstånd (20 min) från Stora torget. När vi kom fram var det en lång kö för att komma in, och då var klockan ändå 18.30 och insläppet hade börjat en halvtimme tidigare. Vi hade bokat entre, drinkbiljetter och föreläsning via nätet innan jul. När vi kom fram så frågade de efter våra biljetter och vi höll fram bokningsbekräftelsen. Men det står att ni ska köra ut biljetter? Ok, missade det helt. Nu blev det inget problem för oss, mycket trevlig personal fixade entre, drinkbiljetter och föreläsningsbiljett. Nästa år så hoppas jag arrangören skickar ut påminnelse till alla som anmält sig via nätet.

Det var trångt och många köer för att hämta ut eller köpa drinkbiljetter. Systemet med drinkbiljetter fungerade inte alls, rekommenderar att trippla antal ställen där biljetterna kan köpas för att folk ska kunna spendera tiden i utställningshallarna istället för köa. Om jag var arrangör hade jag satsat på andra större lokaler, fler mer ståbord, mysiga soffgrupper, filmer och en trevligare miljö.

Speedtesting

Något jag ska testa nästa gång!

SpeedtestareSpeedtasting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elva svenska destillerier

Inlägg 11 #Blogg100