Jag är bekymrad. Bekymrad och oroad över många människors okunskap kring datorer, mail, hantering av data och media, sociala medier mm. Nio av tio människor i Sverige använder internet enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2012”. Samtidigt är det fortfarande 1,2 miljoner som står utanför.
Datorer och dataprogram är inte enkla, även om de blir mer och mer användarvänliga. Vi är många som sitter vid datorer hela dagarna men många gör det inte. Då kan frågorna bli många.
Var finns filerna, var tar fotona vägen, hur får jag över fotona från mobilen till dator, hur skickar jag ett foto? Varför ska man dela foton? Diskussionsform, grupper på Facebook, varför då? Varför skulle jag vilja prata med främmande människor om något? Google finns ju? Vad ska man ha twitter till om man kan skicka SMS. Kan man chatta med andra på Dropbox? Unga lägger upp bilder på sin blogg som de hittar på nätet, utan att tänka på rättigheter. Äldre bryr sig inte om Wikipedia i tron på att de gamla uppslagsverk är säkrare källor.
Regeringen är också bekymrad, de har gett Linnéuniversitetet i uppdrag att göra en studie om hur frivilliga initiativ arbetar för en ökad digital delaktighet. Ska rapporteras sista juni i år.
Har även mött många datorkunniga, som sitter vid datorn hela dagen, men framför specialprogram som exv registrering. Är man datakunnig om man kan hantera ett program på jobbet men knappt bifoga en fil i ett mail?
Jag efterlyser ett TV-program, Fråga IT-experten, som kan ta vid direkt efter Fråga Doktorn. På familjevänlig tid sakta och lugnt lära ut hur man laddar ner en app, varnar för Nigeriabrev, visar hur man kan spara foton och dela dessa, osv. Bjud in bankerna som visar hur räkningar kan betalas vi nätet, skatteverket och Försäkringskassan visar hur deras tjänster fungerar. Jag vill göra programmet, bjuda in gäster i TV-studion och bidra till bättre IT-kunskap i Sverige.
#blogg100