Välj en sida

Provjobba. Är det samma sak som gratisjobba?

Provjobb

Exempel Ungdomar erbjuds provjobba, inte bara en kväll, utan flera som diskare, i servisen eller som butiksbiträde för att se om de klarar av jobbet. Utan att få någon ersättning för sin insats.

Som arbetsgivare är det klart att du vill veta att personalen du tar in klarar av jobbet. Är det första jobbet, inga referenser så kan det vara svårt att bedöma om en person klarar av jobbet. Det innebär inte att en person ska provjobba en hel kväll i disken på en restaurang  utan få ersättning. Arbetsgivaren kan istället provanställa  eller  ordna en praktikplats.

Bra chans för dig att marknadsföra dig

Spela musik, underhåll publiken, föreläs, blogga om oss…. Hur många blir inte ”erbjudna” att marknadsföra sig genom att göra jobb gratis?

Är det en chans till att marknadföra sig, för att få intressanta, betalda uppdrag eller säljer man ut sig själv när man tacker ja till gratis gig?

Går inte också det under ”provjobb”?

Till sist

Det finns inget som lagligt stödjer att någon tas in för att  provjobba!

Och nej, jag tycker inte kollektivavtal är lösningen på problemet. Det är arbetsgivaren som ska värdesätta den insats en person vill göra för just det företaget. 

Lärling

Vissa yrken, exv målare, elektriker, fotografer mm är yrken som man lär sig bäst av att inte bara vara i skolmiljö utan också få vara i verksamheten där en erfaren delar med sig av kunskaper. Kunskaper av en person som införskaffat sig dem under många år. Lärlingen får del av dessa. Det är en utbildning.

Om provjobba

Facket: Olämpligt och olagligt – Folkbladet 25 mars 2014
Gratis provjobb – en fet käftsmäll Hotellrevyn 20110118

#blogg100