Välj en sida

När vi installerat oss i lägenheten, handlat lite mat och ätit en enklare måltid, rökt makrill och sallad, tog vi promenaden till centrum ”innanför murarna”.

I åratal har jag hört andra berätta om idyllen och charmen och nu är jag själv här! Det kändes stort att se denna mur jag alltid hört talas om. Mycket lägra och smalare än jag tänkt mig men vacker vilket inte fanns med alls i min bild av muren.

Vi strosade omkring några kvarter för att sedan möte upp med våra vänner Johan Lange och Mats Ingelborn i Almedalsparken.

Var klart tveksam till att vara i Almedalsparken när det var Sverige Demokraterna kväll men bestämde mig för att jag ville höra vad de säger. Jag var inte ensam om det. Jag uppskattar det till att högst 25% av dem som var där sympatiserade med Sverige Demokraterna. En klunga med anhängare stod längst fram, jag och säkert många med mig beskådade och noterade. Bäst gillade jag den enorma filt som lades ut, långt ifrån scen, och där alla satta sig med ryggen mot scenen.

SD kvinnor inledde med ett tal som jag uppfattade som att alla våldtäkter är invandringens fel. Hon gjorde ett svajigt tal och var mest pinsam att lyssna på. Nöjd med att retoriken var i talet var riktigt sög. SD Kvinnor hemsida sista blogginlägget är från  den 10 maj.

Åkesson lät mest gnällig. Hörde till slut inte vad han sa men fick uppfattningen om att det mesta är invandringens fel. Även att polisen sköter inkassojobb istället för att lösa andra brott var invandringsens fel. Eller missuppfattade jag det?

På vägen därifrån hörde jag TV4 panel svara att intervjuaren att jo, det var mycket folk där men det är fel att göra en slutsats att det är SD anhängare. Precis samma slutsats gör jag som var där.

Kvällens bästa var diskussion ”Sociala medier ritar om kartan”. Sofia Mirjamsdotter,  Jonas Landgren och Nadia Elgohary hade alla tre många synpunkter som jag hoppas kommer. Deras erfarenheter och åsikter hoppas jag når fram. För mig hade diskussionen hade varit mer intressant utan Maude Fröbergs deltagande, det kunde blivit en annan höjd samtalen. När jag skriver det här så ser jag att hon följer 212 personer och har skrivit 247 tweets och läser blogginlägget så ser jag att hon även där belyser mer problemen än lyfter fram möjligheterna. Önskar också att Nadia hade fått lika mycket tid som de övriga som deltog.

Sofias förslag om att förutom svara på enskilda personer samtal skulle den stora personalstyrkan kunna använda sociala medier och svara så att många fick del av svaren. Arbetet skulle kunna vara så mycket mer effektivt.

Nadia och Sofia betonade båda att infrastrukturen och tillgången till internet är en mycket viktig fråga att driva. I Egypten har 25% endast tillgång till internet och i Sverige är systemen ofta överbelastade.

När det gäller informationsspridning exemplifierade Jonas hur ungdomarna i dag sprider som är på plats vid en olycka om vad som har hänt, vilka som är inblandade och hur tillstånden för dessa personer är. Myndigheterna som har en annan uppgift och som är de som ska kontakta anhöriga är långsammare. Kan dessa två världar mötas och vilka förändringar behöver exv räddningstjänsten göra? Debatten ska finnas inspelad, återkommer med länk.

Underbar promenad tillbaka längs med stranden. Solnedgång, vacker båt och en ljummen sommarkväll. Allt man kan önska sig.

Hörde ett glatt mingelsorl och det kom tydligen från kvällens mingel anordnad av PR-byrå.

Sen hem och kolla på fotbollen. Spanien slog Italien. Grattis till segern Spanien!