Vi måste sluta tiga och få stopp på att en del personer tar allt utrymme, inte släpper in andra i ”rummet”, kränker och förlöjligar andra. Vi måste lära oss att se och sedan agera, den som ser måste vi stötta. Diplomatiskt eller ej, det gäller att reagera. Nu.

I fredags kväll följde jag Sofia Mirjamsdotter på twitter, jag läste en frustration och ilska över en paneldebatt. Hittade ingen sändning så jag följde #gräv13 och Sofias tweet. Och så gör hon det, tillsammans med Linda Evereus säger de stopp!

………………………..

På Gräv blev Maria Sveland attackerad på ett sätt som liknade mobbning utan att stoppas av någon moderator. Nu 15 grävande journalister en förklaring av arrangörerna.

………………………..

Läs Maria Sveland: ”Gubbväldet på Gräv” ”Samtalsledaren som förläget bad om ursäkt och förtydligade; ”Janne är Janne.” Jag hörde ekon från skolgården och mindes killar som slogs, drog en i håret och bråkade. Och så frökens uppmaning till oss tjejer att inte ta det personligt. ”Ni vet ju hur killar i den åldern kan vara. De menar inget illa.”

…………………………

Skolan måste ta sitt ansvar, varför ska tjejer vara så förstående och användas som stötdämpare? Läs gärna Vian inlägg nedan

”Vi var lika flitiga i grundskolan – det var bara det att jag sattes bredvid den där stökiga killen för att jag som tjej skulle kunna lugna honom. Han som hela tiden pratade, tog mitt sudd och höll på och störde mig. Det var riktigt kämpigt att behöva hålla reda på honom och samtidigt hänga med på lektionerna.” -Vian Thair 

Är rädd för att det så här än idag? Eller har det hänt något de sista 10 åren på den fronten?

………………………….

Uppdatering 2 20130311

min version av vad som hände i fredags, Sofia Mirjamsdotter

Uppdatering 1  20130310

Mer i ämnet uppdateras löpande
Journalister i brännpunkten, Jennifer Bark
Och jag som alltid beundrat journalister; Mats Lindborg (hittad via Jennifers inlägg ovan)
Blanda inte maktspel med elitism!, Suzannes

Debatter är inte automatiskt demokrati, Deeped Niclas Strandh

#blogg100