Välj en sida

Lyssnade idag på en rådgivare från Almi som berättade om hur viktigt det är med innovationer och att Almi kan erbjuda bidrag och lån. Om man har en idé som är patenterbar. Och där hände jag kvar under resterande föreläsning. Kunde inte fokusera på vad som sas sen vilket alla säkert märkte då jag fick några frågor med bakgrund till mina erfarenheter från mina år med Almi Vård och omsorg samt mitt nuvarande uppdrag i Nivo.

Undrar mest om jag förstod saken rätt, är inte en idé värd att satsa på om den inte är patenterbar? Designskydd nämndes inte alls men jag antar att det bör vara ok för att få bidrag och lån.

Om man nu lägger ett antal 1.000 lappar – säg 35.000 kr för att ha ett patent i Europa, och sedan ska jag köpa en tjänst där någon bevakar ev. intrång och om intrång sker klara av att driva en process. Är det värt det?

Inte bara för pengarnas skull utan vad jag också hänger upp mig på är de minskade möjligheterna att öppet diskutera med andra då inget får avslöjas. Vilket innebär att man missar massa bra input på en idé som kan leda till att produkten blir bättre. Bättre än den man hade haft om man sökte patent.

Ställde därför följande fråga på Twitter ”Är innovationer bara intressanta om det går att få patent på ideen?” och här är några av diskussionerna.