Välj en sida

Idag lyssnade jag på Seniorer på nätet på P1, en sändning från deras programserie om vårt sociala liv på internet som sändes för över ett år sedan.

Tanken slog mig att det är synd att många begränsas redan vid tangentbordet. Idag är det så mycket enklare än när alla skulle gå på kurs för 10-15 år sedan. Nu finns det så mycket intressant och så många enkla sätt att kommunicera på som skulle göra mödan värd att lägga ner några timmar på att lära sig använda datorn och nätet.

Myndigheter, landsting, företag, organisationer, tidningar, tv och radio – alla hänvisar det till sina hemsidor, bloggar, Facebook, twitter mm. Ibland för att  utföra tjänster, exempelvis deklarera, förnya recept, utföra bankärenden. Ofta för att läsa mer om ett ämne, se bilder från ett event, delta i dialog under programmet eller efter ett program, rösta i tävlingar etc etc. En dator och uppkoppling till internet är i mitt tycke en demokratifråga och bra mycket viktigare än att det finns en TV i var mans hem.

Några sidor som drivs eller riktar sig till äldre:

Senior Net Sweden en ideell förening som bl.a. vill främja seniorers användning av de möjligheter som informationstekniken.

Bodil Jönsson, Lilian O. Montmar, Stephan Rössner m.fl. bloggar på Seniorbloggen.se där fasta skribenterna måste vara 65+. Intressanta reflektioner och erfarenheter av eliten. Bloggen finansieras av Vårdalstiftelsen.

Bloggare:
Magnatens Stigge i
Farmor Gun i Norrtälje

Ett svenskt nätverk som marknadsför sig att man kan hitta 60+ vänner med gemensamma intressen är 60plus.se. Ett medlemskap kostar 300 kr/år.

På iis.se finns mycket bra information http://www.iis.se/internet-for-alla om allt möjligt som är bra att veta om nätet.